LA River – paddla kajak eller cykla mitt i stan

Du har sett versioner av LA river i en mängd olika filmer så som Drive, Grease, Gone in 60 seconds, Terminator 2 och många fler. Ofta i en uttorkad version av förklarliga själ eftersom det ofta är bilrace inblandat i scenerna. Torrperioden i detta medelhavsklimat är mellan juni-oktober och regnperioden är mellan november-maj. Det man inte lika ofta ser av LA River i media är den gröna, frodande naturbiotop med upp mot 300 olika fågelarter, som ligger alldeles bakom Silverlake och Echo Park.

I maj i år öppnades även tillgången till vattnet upp och det blev för första gången sedan 1930-talet fritt för allmänheten att ta sin kajak eller kanot och paddla sig nedför floden ca 4 kilometer. Självklart kan man också hyra båtar från ett antal ställen längsmed sträckan. Det var en så pass big deal att vattnet öppnades för allmänheten att de flesta stora nyhetsstationer gjorde reportage om det.

IMG_7636

För ett par veckor sedan gick jag en Walking-tour av LA med organisationen Los Angeles Walks och fick förutom en underbart vacker upplevelse på den långa promenaden upp och ner för backar och trappor i Los Feliz och Silverlake, även lära mig en del historia bakom denna flod. Och för att göra en lång historia kort men ändå ta det från början; Los Angeles grundades tack vare just denna flod då som är ca 77 km lång och mynnar ut vid Long Beach söder om LA. Indianernas bosatte sig längs floden där de kunde göda sitt folk och boskap och på 1780-talet hittade spanjorerna floden och byggde upp en koloni runt den vilket så småningom kom att bli Los Angeles. Ända fram till 1914 var LA River den enda vattenkällan för Los Angeles invånare.

IMG_7489

Floden var ursprungligen oberäknerlig och svämmade över många gånger under regnperioden och tog 85 liv mellan 1934-38. Därefter byggde militären upp en bred fåra av betong längs med staden för att försöka styra vattnet bättre.  Det tog 30 år och 3,5 miljoner tunnor av cement för att kanalisera sträckan. Arbetet var klart 1959. Det intressanta är att all grönska som idag växer längs den cementerade sträckan var inte menat att växa där. När de cementerade insidan av vattenfåran lämnade de en liten skåra i mitten där minsann träd och grönska såg till att slå rot och växa upp till det vackra landskap det är idag.

DSC02693

Min favoritsyssla vid detta vattenhål är att cykla på cykelbanan längs med floden. Den totala sträckan är 11 km enkel riktning. Man bör se upp på vissa ställen där träden har växt under asfalten och bildat små pucklar. Jag missade det helt när jag glatt tittade på kajakerna medan jag trampade på med bara hade en hand på styret. Vips hoppade cykeln till och jag fick jag ett par riktiga skråmor sådär som när man var liten. Men det är bara på ett fåtal ställen detta är ett problem, och de har faktiskt markerat platserna med röd färg om man bara tittar dit man åker =)

IMG_7640 IMG_7629

Roman Polanski film China Town med bland annat  Jack Nicholson och Faye Dunaway handlar om LA river under mitten av 1900-talet om du vill förkovra dig lite lättsamt.

LA River info: http://www.theriverproject.org

Karta över sträckan man kan paddla: http://www.lariverrecreation.org/LA_River_Recreation/map.html 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *