Roadtrip till Big Sur Del 1 – inkl drive-in bio, swapmeet och Guadalupe

Efter en lång och rätt jävlig vårvecka satte jag tidigt en lördagsmorgon på mig långkalsonger och packade ner mössa, halsduk, varm jacka och hoppade in i min pojkväns skeppslika Volvo för färd norrut. Vi hade bara en natt på oss att sova borta och behövde vara hemma kvällen därpå, men vi ville ändå verkligen ta oss hela vägen till Big Sur eftersom jag ännu inte besökt denna omtalade plats, 19 mil söder om San Fransisko.

IMG_1358-2

_MG_1690

Självklart valde vi att köra Highway 1 – den mindre landsvägen som går närmast kusten och upp och nedför bergen. Vi hade inte lagt upp någon särskild resplan utan körde som vanligt på regeln att man helt enkelt kör tills någon säger “stanna!”. Första stopp brev en ganska bra bit upp och lite bort från highway 1 eftersom B visste ett bra frukostställe i en liten by som heter Buelton längs väg 101. Alldeles bredvid restaurangen finns även ett hotell i alpin stil med det intressanta namnet Pea Soup Andersen’s Inn, som vi självklart smög in och fotade bara därför .

Andra stoppet blev bara några mil bort på den gamla Valley Drive-in theater i Lompoc ca 9 mil norr om Santa Barbara. Bion är stängd sedan många år och ombildad till återvinningsstation, men ett antal essentiella rester finns kvar som exempelvis biljettstationen, bioduksväggen och planen där bilarna brukade stå parkerade. Underbart med platser där det känns som att man nästan kan lukta sig till hur stämningen var förr. Förväntan i bilkön på väg in, den stora duken högt upp på staketet och utsikten över alla de andra bilarna. Killarna och tjejerna i Sista natten med gänget hade kunnat komma körande vilken sekund som helst.

_MG_1649

På väg mot nästa stopp swischade vi förbi Guadalupe, CA. En riktig roadtrip-films plats. Platta hus, väldigt få människor och den direkta instinkten uppstår att jag vill stanna här en månad och dokumentera livet för dessa invånare.

_MG_1658

Nästa stopp blev även det väldigt snart då jag spanat in en loppmarknad på kartan.  Nipomo Swapmeet & Fleamarket. Den låg också lite “off route” men var som ni ser nedan väl värt den extra milen. Nu var endast få småbutiker öppna eftersom det inte var söndag, när alla de små skjulen normalt håller öppet. Men vad gjorde väl det. Några hurtiga butiksägare hade ändå kämpat sig dit för en stilla dag. Det mest fantastiska var nog miniatyrstaden som var uppbyggd vid entrén.

Eftersom vi hade ganska saftig bit kvar av resan men inte längre av dagen på grund av vår friska Stanna!-anda blev det endast korta födointags-stopp efter detta. Resan längs Highway 1 visade sig bli ganska mycket längre än väntat när vi på sista sträckan vid havet plötsligt möttes av en skylt att vägen var avstängd en bit upp på grund av att en lerlavin (s.k mudslide) förstört vägen. Så vi blev tvugna att vända och ta motorväg 101 den sista biten upp – totalt ca 15 mil extra resa. Detta är något som är värt att kolla upp innan man åker då det är en väldigt vanlig företéelse i bergiga trakter i det här landet. Totalt tog därför hela vår resa ungefär 11 timmar med alla ostressiga foto och matstopp längs vägen.

mg_1724

Eftersom detta var en högst impulsiv tripp ringde vi runt till några hotell på väg upp i skymningen. Vårt förstahandsval, det romantiska Deetjens, var tyvärr fullt, men timmerstugan vi fick tag i hörde till Big Sur River Inn och var absolut godkänd med plus i kanten för omgivningen. Rent, träklädd inredning med David Lynch känsla och en kvarterspub 100 meter bort inklusive en obligatorisk singer-songwriter i ena hörnet och ett biljardbord i det andra. Jag älskar att besöka dessa lokala barer med människor från trakten som kan berätta lite verkliga historier. Jag skulle gladeligen rekommendera Big Sur River Inn som ett snäppet billigare alternativ med enkel övernattning i vacker miljö.

————–

Bra info om Big Sur: http://www.hikinginbigsur.com/moreinfo.html

Fär att läsa del 2 av denna roadtrip, klicka här >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *