Crested Butte, Colorado-sommar och världens största organism

Bröllop! En av de roligaste anledningarna att resa. Särskilt om det är ett amerikanskt bröllop. Inte för att svenska bröllop är tråkigare, utan för att amerikanska bröllop ofta hålls på ställen jag aldrig varit och förmodligen aldrig skulle åka till om det inte var för just det brölloppet. Dessutom så är det vanligt med wedding planners här så det brukar ofta ordnas en jäkla massa aktiviteter för alla som rest dit. Förra året åkte vi på 4 stycken bröllop på väldigt olika ställen i USA. I New England, bland vingårdarna i Santa Ynes i Kalifornien, och San Francisco. Ett av dem hölls även i juli i en liten skidort i Colorado vid namn Crested Butte. Vi hade först tänkt att köra bil hela vägen dit från LA, men insåg att alla medresenärers jobbschema inte tillät de extra bildagar det hade inneburit. Istället flög en hel skock folk till Aspen för att roadtrippa de sista 3 timmarna genom bergen i hyrbilar. Världens bästa idé! _MG_2772

Vi såg inte någonting av Aspen förutom ett skråvmål med mat innan bilfärden. Vägen ledde direkt ut i naturen och erbjöd min favoritvy – höga berg, med lite extra stjärnglans i form av björkskog och fritt strövande kossor. MEN, vänta nu! Det var inte alls björk fick vi lära oss när vi kom fram, även om det ser ut exakt så. Nej, det var långt mer spännande. Det ni ser nedan, mina vänner, är jordens största levande organism. Alla 47.000 uppstickande träd sitter ihop i ett och samma enorma rotsystem, och har samma dna. Så otroligt mycket mer intressant det blev att köra tillbaka sedan när vi visste om det. Och självklart, var det från dessa träd som staden Aspen fick sitt namn. När denna nyhet kom ut 1992 blev folk lättade över att inteden här svampen längre hade rekordet.

_MG_2786

Det är tradition att bröllopsparet ristar in sina namn i stammen när man gift sig i området.

Crested Butte ligger i en liten dal där ursprungligen Ute Indianerna (som gav namnet till delstaten Utah) höll till under sommarhalvåret innan den vita mannen dök upp för att ta över i mitten av 1800-talet. De grävde efter kol och silver i området men själva staden Crested Butte tjänade mest som leveransstad för resten av området, vilket gjorde att den överlevde när silvret och kolen började sina. _MG_2811

Byn som ligger 2700meter över vattenytan är på vinterhalvåret tillhåll för många extremsportare inom skidvärlden och har agerat värd åt tävlingar som X-games och US Extreme Skiing Championships. Det högsta berget sträcker sig 3700 meter över havet och den längsta skidbacken är 4,2km lång med ett liftsystemet om 14 liftar.

Men nu var det mitt i juli och vi såg mest cyklister som i stort sett flög ner längs bergen.  Det var lite kyligt om solen var bakom moln men shortsvarmt så fort den var framme. Kvällen tvingade dock på tre lager av stickat på min kylsvaga kropp. Byn var varmare än uppe vid liftarna och det fanns massor av söta små caféer, barer och butiker i byn. Mycket bra känsla och trevliga invånare.

_MG_2818_MG_2720

När man är på sådan höjdnivå finns det risk för något som kallas altitudsjukan. Det är egentligen bara att man blir lite yr, har känslan av att det är svårt att ta djupa andetag och får ont i huvudet, och om man druckigt för mycket blir bakfyllan tredubbelt så illa. Det tjatades mycket om just detta fenomen vilket förmodligen bara var bra då alla drack lite mer vatten och lite mindre alkohol på bröllopsfesten.

Bland det roligaste vi gjorde var att paddla så kallade Ducky boats. En uppblåsbar kajak som vi paddlade ett par mil längs floden Gunnison river. Det var mer vatten ibland så man kunde flyta med  utan ansträngning men på andra ställen fick vi kliva ur båten och putta den förbi stenarna. En våt och vacker båttur som ibland erbjöd lite spänning i minivattenfall. Dessvärre var det en så pass blöt upplevelse att kameran inte kunde åka med och därav finns inga bildbevis.

En annan fin upplevelse var att ta sittliften till toppen av berget och vandra ner längs bergen. Det finns mycket björn och andra spännande djur som vi tyvärr inte fick se så mycket av. Eller det kanske var bra att vi slapp bli jagade av någon. De är ett så pass stort problem att invånarna har ett sorts björnlås på soptunnorna i byn.

Skärmavbild 2013-07-11 kl. 09.44.27

Och bröllopet sen, på en bergshöjd. Ja, det var fantastiskt vackert…

_MG_2913

Länk till info om Crested Butte:  http://greatcrestedbuttelodging.com/summer_activities.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *