Sayulita, Mexico – charmen, maten, drinkarna

Två jular och nyår har vi firat här nere, i den pytttelilla byn Sayulita på Mexikos västkust. Vi hade blivit rekommenderade denna plats för dess surfing för alla nivåer och för den enkla livsstilen. Och båda attributen stämmer. jpg-43-Redigera

Marcello som hyrde ut vår första övernattningslägenhet, Casita Tortugas, gav mig instruktioner till en fantastisk strand som ligger lite undangömt. Los Playa de Muertes heter den, döpt efter kyrkogården som ligger intill. På själva huvudstranden i byn är det många som solar och badar, såklart, men det händer mycket annat med. Fiskebåtar som kör rakt upp på stranden, försäljare som går runt med nygrillade räkor och svärdfisk på spett (vilket är bland det godaste jag ätit), surfare, surfskolor, strandfiskare med mera. Och så självklart, den bästa baren för eftermiddags marguerita och corona, som man kommer till om man promenerar till höger längs stranden över den lilla ån.

Sayulita är en undangömd liten turistby dit bland annat en handfull Amerikaner som velat skaffa en lugnare livsstil flyttat. Många mexikaner kan förståelig engelska så det är enkelt att ta sig runt med engelska menyer på restaurangerna, men det kan ändå vara bra att ha med ett lexikon för tillfällen när man måste bli förstådd ordentligt.

Landskapet är ganska rått och när man kommer ut från flygplatsen i Puerto Vallarta så ser man fort att det är ett fattigt land. Folket gör fint det som går på bästa sätt, genom att måla fasader och ytor, men om man tittar in på bakgatorna så har inte färgen räckt ända dit. Byn ligger ca 50 minuter norr om Puerto Vallarta. Jag åker alltid lokalbussen dit som kostar ca 25 pesos till skillnad från taxi som kostar upp mot 500 pesos. Bussen är alltid smockfull med lokalbor och är en upplevelse att åka med då de kör genom fantastiska landskap. Det är allt från hotellområden till regnskogs-miljöer. Bussen kör hela vägen in i Sayulita så det är lätt att hitta dit.

Vi viger alltid minst en hel dag till att promenera runt och fotografera för att försöka fånga den inspirerande charm som ligger över hela byn.

Vi har bott i flera olika hyreslägenheter, många amerikanägda. Våra favorithushåll hittills av de 4 vi har provat är Casa Ola Vista och Casita Tortugas. Två fina hotell vi besökt är även Villa Amor, med den vackraste restaurangen och  Petit Hotel d’Hafa med stor, fin takterass.

Maten håller hög klass trots sin enkelhet. Mycket tack vare den dagsfärska fisken alla restauranger erbjuder. Vi äter i och för sig mestadels tacos från små gatukök placerade över hela byn, men mina två favoritrestauranger är Villa Amor, för dess otroliga uteservering vid vattnet under träden, och Los Afortunados, för deras “Mixed grill plate” och dess undangömda uteservering på en gata bakom huvudtorget.

Drinkmässigt är de flesta ställen hejjare på att mixa til en marguerita med olika smaker. Men särskilt vill jag nämna den milkshakeliknande Piña Coladan på Don Pedro och Jordgubbs-margueritan på trevåningsrestaurangen Tequila Bar.

Här är den officiella sidan för byn: http://www.sayulitalife.com/

jpg-170sayulita-business-map

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *