29 Palms & Joshua Tree

Det var november. Det var kyligt, jobbet stressigt och jag ville åka bort från allt. Så det blev rakt ut i öknen med countrymusik på högsta volym, eftersom det inte finns något annat än det på radio där ute (med undantag av kristen musik och eurodisco). Målet med denna tripp var 29 Palms och Joshua Tree nationalpark. Det var första gången jag skulle få se öknen och Joshuaträd vilket jag var otroligt exalterad över.

Att köra ut i öknen något av det mest befriande jag vet. Bergen börjar torna upp sig redan efter någon timme österut på Highway 10. I runda slängar tar det ca 3h att köra till 29 Palms om man räknar in några kiss-, och fotopauser.

IMG_4806

Den lilla staden 29 Palms om ca 160kvm ligger alldeles intill den berömda nationalparken Joshua Tree och är tillhåll för dess huvudkvarter. Platsen fick sitt namn efter att en militär vid namn Henry Washington sprang på ett par oväntade palmer just där (kan man gissa att de var 29 stycken?..) Området hade i decennier varit rastplats för förbipasserande vagnresenärer längs “The Utah Trail” men blev officiellt dubbad till stad under 1920-talet.

_MG_9746mg_9745

Världens största Marinsoldat-träningscenter ligger idag där, men området är även hem för många konstnärer och äldre. Dess sceniska vyer har lockat många fotografer och filmare. Och jag kan garantera att så fort man kommer i närheten av det här området så rycker det i avtryckarfingret. Det finns så otroligt många fotomöjligheter överallt i form av natur, små hus, kaktusar, märkliga träd mm.

Jag hade blivit rekommenderad av några vänner att bo på ett hotell som heter 29 Palms Inn. Jag insåg varför när jag fick nyckeln till min lilla stuga med öppen spis i. Den tillhörande polen låg utanförs fönstret till restaurangen där jag åt min helt ok pastamiddag medan jag lyssnade på bordsgästerna intill som diskuterade planerna för sitt bröllop till våren som de hade bokat upp hotellet för. Det verkar inte vara helt ovanligt då mina bekanta i LA gjorde samma sak på sitt bröllop, men jag kan förstå att det är en bra plats för just detta. Pol, avskilda små stugor, garanterat bra väder, restaurang och dansbana på området (där de vid mitt anländane utförde en Yogaklass), bra natuvandring och nära till äventyr.

_MG_9752IMG_4681

Jag kom fram ganska sent på kvällen och det hade hunnit bli dags för mössa och långkalsonger. Jag var van vid höstkylan från LA (runt 15 grader på kvällarna) men i öknen är klimatet annorlunda. Eftersom det knappt inte är någon luftfuktighet alls så stannar inte värmen från dagen kvar som det gör i städerna när det skymmer utan det blir mycket kallare mycket fortare. Särskilt under de svala årstiderna. Det fina i kråksången var att jag efter middagen kunde gå till min lilla stuga och tända en brasa. Jag hade lätt kunnat stanna där framför elden en vecka om jag hade haft tid.

IMG_4689_MG_9764

Morgonen därpå tog jag en kaffe i restaurangen och körde sedan direkt mot Joshua Tree nationalpark. Det tog mig inte mer än 15-20 minuter att komma till huvudkvarteret där man får information om parken med karta och sista stopp för att handla vatten innan parken.        _MG_9903

Det finns många sätt att njuta av denna park, man kan tälta, vandra, klättra i berg eller så kan man bara köra rakt igenom som en sorts safaritur, men utan farliga djur. Ni som är U2 fans, det är ett träd från denna park som klär omslaget på deras 5e skiva “The Joshua Tree” från 1987.

Nationalparken täcker en yta om ca 3200 kvadratkilometer och hushåller delar av två olika öknar: Mojave och Colorado öknen. Dessa har två olika respektive ekosystem. Joshua-träden växer i Mojave-öknen som ligger på en högre altitud och i Coloradoöknen som ligger på en lägre höjdnivå är det mer en känsla av typisk öken, sanddyner och ökenbuskar. Coachella Valley där det varje år hålls en stor musikfestival är en del av nationalparken. Den ligger i Colorado-öknen på sydöstra delen av parken.

Hur man än väljer att uppleva parken är det fascinerande och bör upplevas om man är i Californien. Är det inte de konstiga små träden som fascinerar så är det klippformationer bildade av lava för miljoner år sedan, stenar som påminner om en dödskalle, ruiner av byggnationer som Cowboysen byggde när de hade boskap här, m.m. Jag har nu varit där flera gånger och gjort olika vandringar varje gång och tröttnar aldrig på att känna miljoner år av historia under mina fötter.

_MG_9791
Se bilder nedan för att få en uppfattning om hur stor parken är.

MyBY_west Källa: http://www.backpacker.com/2007/images/january2011/MyBY_west.jpg joshua_tree_park_map

Källa: http://www.thegreenacresranch.com/images/mapsGreenAcres/joshua_tree_park_map.jpg

(P.S. Bästa countrymusik-leken för ökenroadtrips är att gissa vilket ord de kommer rimma med i varje vers. Nära alltid nåt med bilar, hästar, kärlek eller driving)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *