Ta tåget längs Californiens kust

Såhär, roadtrips är det bästa jag vet – när jag har resesällskap. Men, tågresor är det bästa jag vet när jag måste resa själv. Och om jag får välja var som helst i världen jag varit, så väljer jag att USA är det bästa stället att ta tåget på. De människor jag träffat på tågresor här är inte lika några andra människor jag mött i USA. Jag vet inte om det bara är så att tåget lockar fram allas underbaraste, mest naturliga sidor eller om alla bara blir så sällskapssjuka att de pratar om precis vad som helst för att slippa sitta tysta. Vad svaret på detta än är spelar egentligen ingen roll. Jag har blivit kär, okär, arg, glad, har hånglat, blivit full, blivit ledsen, sårad och överlycklig under mina möten på detta härliga, miljövänliga transportmedel. Behöver jag förklara mer?

amtrak Union Stations

Storheten i att gå in genom Union Station i downtown Los Angeles är i sig värt en egen liten biltur för den som är i närheten. Den magnifinka byggnaden med födelsedatum i början av 1900-talet sades vara “Last of the Great Railway Stations”. Tåghistorien och dess inflytande i USA har det gjorts många filmer och serier om (bland dem Deadwood som är min senaste besatthet), men det får bli ett helt eget inlägg vid annat tillfälle. Idag ska jag ta min stora väska och kliva på ett Amtrak tåg vid namn Coast Starlight.

Dessvärre är Amtraks hemsida rent usel när det kommer till hur man hittar rätt resa. Här kommer därför dagens tips: För att åka den dagliga kustlinjen utan att byta förrän man är i Oakland, 20 minuters tunnelbana från downtown San Fransisco, så ska man skriva in att man vill åka mellan Union Station, Los Angeles och Jack London, Oakland. Söker man endast på LA till SF så får man nämligen inte upp det förslaget utan endast turer med jobbiga bussar och byten etc. Varsågoda.

Jag vill bara flika in här att sätena i coach class är löjligt bekväma, och trots att jag inte riktigt lyckats visa det här på bilden så kan man ligga ner i stolen med benhållare sådär som amerikanska tv-fåtöljer har, som poppar ut underifrån sätet. Och som ni ser på bilden ovan måste jag sträcka ut tårna för att nå till sätet framför (jag är 170 cm lång).

MEN, det är såklart inte bara tågfolket och stolarna som lockar till en sådan här resa. Tänk dig att kliva på en vagn som tar dig förbi landskapstavla på landskapstavla i alla dess former. Berg, hav, öken, skogar, träsk. Ja, kustresan mellan San Fransisco och LA är minst sagt slående. Kanske 40-50 procent av den resan tittar jag ut genom fönstret och sitter med kameran i högsta hugg. Utan att tröttna.

DSC03018-Redigera

Sen blir man hungrig, och antingen går man ner till Moses som jobbar i lilla kiosken, äter medhavd matsäck i bordsvagnen ELLER så bokar man bord i restaurangvagnen som de flesta andra gör till lunch. Jag rekommenderar såklart det sistnämnda. Man blir ihopparad med tre andra människor som man helt sonika dinerar med. Gratis icebreaker. Och man får ju inte missa ett försök till ett fint dukat bord.

Men resan är lång, så jag kan garantera att du minst en eller två gånger går ner till första våningen där kiosken ligger och konverserar lite med kioskpersonen. Jag fick som sagt Moses denna gång. Väldigt underhållande figur. Men hör upp så du inte missar när de ibland stänger kiosken, då och då under resan. Det kan bli många timmar att vara hungrig på annars.

Sen är det bara att titta ut medan du lyssnar på dina medpassagerares historier runt omkring vilket inte går att undgå om du inte sitter i din egen stol där det är regel på att hålla låg pratnivå.

DSC03579
DSC03658

DSC03760
DSC03705

När man kommer fram till Oakland är det allra säkrast att ta en taxi. Oakland är INTE en säker plats. Och det säger jag av erfarenhet – inte bara av rykten. Särskilt inte om man går runt med en stor väska mitt i natten i det industriliknande området där tågstationen Jack London ligger. Dagtid är det ingen fara, och man kan ta både tunnelbana och båt över till SF, men tåget söder ifrån brukar komma in på kvällen och det är värt den lilla extrapengen med taxi in till San Fransisco eller om man vill övernatta på hotellet som ligger alldeles intill stationen.

Och glöm inte att ta emailadresserna till alla dina nya kompisar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *